Zoeken

Nieuws over het Oude Egypte

Op het gebied van egyptologie en archeologie komt er regelmatig nieuws via diverse bronnen. Deze pagina besteedt hier aandacht aan.

De nieuwsitems komen van deze pagina: www.archealogica.org/ en zijn zorgvuldig uitgekozen op het gebied van de Egyptische oudheid. Er is voor gekozen om een korte samenvatting te geven en dan te linken naar het oorspronkelijk artikel.

zittende schrijver
Een zittende schrijver met een papyrusrol, uit het Louvre, Frankrijk. Afbeelding gemaakt door Rama (CC-BY-3.0).

Nieuws uit het jaar 2022

16 februari 2022 - Plaats ontdekt met mummificatie voorwerpen.

In Abusir, ten zuiden van Caïro, is een site ontdekt met zeer veel mummificatie voorwerpen. Het bevat keramische kruiken met residu van verschillende materialen voor het mummificeren zoals olie, linnen, mirre. De ontdekking werd gedaan door de Karel universiteit in Tsjechië. Tot dusver zijn er 400 gesloten kruiken geopend.

31 januari 2022 - Beschreven scherven ontdekt in Athribis, Opper-Egypte uit de Romeinse tijd.

In Athribis, Opper-Egypte, zijn meer dan 18.000 beschreven scherven (Ostraca) gevonden door de Universiteit van Tübingen. Ze vertellen uiteenlopende teksten, variërend van boodschappenlijstjes, teksten die men moest leren op school, straffen en alledaagse activiteiten. De meeste teksten zijn geschreven in het demotisch, Grieks, sommige in hiërogliefen, hiëratisch, sommige in Koptisch en Arabisch

Fluitspeler
Ostracon met een fluitspeler, uit het Nieuwe Rijk. Afbeelding gemaakt door Anagoria (CC-BY-4.0).

25 januari 2022 - 30 mummies ontdekt.

30 Mummies zijn ontdekt nabij het mausoleum van Aga Khan in Aswan, Opper-Egypte. Het betreft één grote familie dat is bijgezet vanaf de Ptolemaeën-dynastie tot in de Romeinse tijd.

21 januari 2022 - Twee gigantische sfinxen ontdekt in Thebe.

Nabij de dodentempel van Amenhotep III staan alleen nog de Memnon standbeelden die herinneren aan de tempel van Miljoenen jaren van de farao. Bij opgravingen zijn twee sfinxen ontdekt van de tempel.

14 januari 2022 - Tombe met 20 mummies uit Grieks-Romeinse periode.

Nabij het mausoleum van Aga Khan ten westen van Aswan in Opper-Egypte, is een tombe ontdekt uit de Grieks-Romeinse periode met wel 20 mummies.

11 januari 2022 - Stenen structuur gevonden uit het Middenrijk in de Sinaï.

De Sinai Development Project heeft een ontdekking gedaan van een grote stenen structuur gebouwd van zandsteen uit het Middenrijk. Dit blijkt een hoofdkwartier te zijn waar werd gegraven naar koper en turquoise. Dit is in de Sinaï bij Wadi Al-Nasab.

Nieuws uit het jaar 2021

Zie hiervoor Nieuws uit het jaar 2021

Nieuws archief

Zie hiervoor Nieuws uit het verre verleden