Zoeken
Nieuws > Nieuws uit 2021

Nieuws uit 2021

Dit is nieuws uit het jaar 2021

28 december 2021 - Mummie van Amenhotep I uitgepakt

De meeste koninklijke mummies van Egypte zijn uitgepakt behalve die van farao Amenhotep I uit de 18e dynastie, Nieuwe Rijk. Het uitpakken ging gepaard met een demonstratie en vaak werd daarbij de mummie ernstig beschadigd. Dit keer werd er een CT-scan gemaakt van de mummie.

23 december 2021 - Stortplaats ontdekt nabij de dodentempel van Hatsjepsoet.

Recent is er een stortplaats ontdekt dat gewijd is aan de godin Hathor in een tombe uit het Middenrijk naast die van Hatsjepsoet. De meeste van deze rommel zijn artefacten en offers aan Hathor.

8 december 2021 - Archeologen ontdekken fragmenten van bierflessen uit Hierakonpolis (Opper-Egypte)

Het team van Jiajing Wang van de Dartmouth University bestudeerden de fragmenten van bierflessen in Hierakonpolis. De scherven worden gedateerd tussen 3800 en 3600 v.Chr. Dat is bijna 600 jaar voordat de eerste farao - Narmer - het land verenigde. Bier dat werd gebrouwen, leek meer op een dikke pap in plaats van de Nederlandse en Belgische bieren die we nu kennen.

7 december 2021 - Tombes gevonden uit de 26e dynastie, Late Tijd in de regio El-Bahansa (Opper-Egypte).

Een team van archeologen van de universiteit van Barcelona, Spanje ontdekte de tombes. Naast een graf wat was aangetast door grafrovers, was er ook een intact graf.

Zonnetempel
Model van de zonnetempel van farao Nioeserre. Afbeelding gemaakt door Bakha~commonswiki (Puvblic Domain).

16 november 2021 - Onderzoek naar de dodentempel van Hatsjepsoet laat zien hoe de reliëfs werden gemaakt

Dr. Anastasia Stupko-Lubczynska van de universiteit van Warschau ontdekte het proces om een oud-Egyptisch reliëf te maken door de kunstwerken van de tempel te bestuderen.

13 november 2021 - Zonnetempel ontdekt uit de 5e dynastie.

in Abu Ghorab staat de zonnetempel van farao Nioeserre, deze is in 1898 ontdekt. De ontdekking is dat de zonnetempel van farao Nioeserre staat op een eerdere zonnetempel. Dit herleiden ze uit zegels van potten alsook de grondvesten van een pilaar. De huidige zonnetempel is gebouwd in steen maar de eerdere versie(s) zijn in baksteen gemaakt.

6 november 2021 - Gedecoreerde blokken gevonden van tempel van farao Nectanebo I in Heliopolis.

Een Egyptisch-Duitse missie heeft een aantal gedecoreerde blokken gevonden van farao Nectanebo I in Materiya, de archeologische site van Heliopolis. Sommige blokken waren ongedecoreerd. Andere blokken zijn gevonden van Ramses II (19e dynastie), Merenptah (19e dynastie) en Apries (26e dynastie).

30 oktober 2021 - Tombe ontdekt van Ptahemwia, schatbewaarder van Ramses II.

De tombe staat in Saqqara. Naast zijn tombe zijn er ook nog andere tombes van hoge functionarissen ontdekt. Ptahemwia was de schatbewaarder van Ramses II uit de 19e dynastie, Nieuwe Rijk.

23 oktober 2021 - Geavanceerde manier van mummificeren begon al in het Oude Rijk

In 2019 is de mummie van Chuwy gevonden, hij leefde in het Oude Rijk. Zijn mummie is één van de oudste mummies dat in Egypte is gevonden. Professor Salima Ikram deed onderzoek naar het proces van mummificeren, de linnen en andere materialen dat zijn gebruikt. Als dit werkelijk een mummie uit het Oude Rijk is, zouden alle boeken over mummies herschreven moeten worden. Eerder werd gedacht dat het proces van mummificatie primitief was in het Oude Rijk, maar nu blijkt anders.

14 oktober 2021 - Ramskoppen ontdekt in Luxor.

In de regio van el-Assasif, Thebe-West, zijn er drie ramskoppen opgegraven. Ze maken deel uit van de el-Kebash weg dat de grote Karnak tempel verbind met de tempel van Luxor. De ramskoppen maakten deel uit van sfinxen opgericht door Amenhotep III ter ere van Amon-Re. Deze god werd ook vereerd als een ram.

Dromos van sfinxen
Dromos (toegangsweg) van de Karnak tempel naar die van Luxor Afbeelding gemaakt door Thomas Nenninger en Tnlavie (CC-BY-2.5).

2 oktober 2021 - Gezichten opnieuw gecreëerd dankzij 3d techniek.

Een team van Parabon Nanolabs hebben de gezichten van drie oud-Egyptische mummies gedigitaliseerd. De mummies zijn gevonden in Abusir al-Meleq, ten zuiden van Caïro.

18 september 2021 - Religieuze voorwerpen ontdekt in een tempel

In de ruïneheuvels van Tell el-Farrain, ook wel bekend onder de Griekse naam Bouto (Oud-Egyptisch: Per-Wadjet of Pe) zijn een aantal religieuze voorwerpen ontdekt voor de diensten in de tempel van Hathor. De voorwerpen stammen uit het Late Tijd. In de stad werd de slangengodin Wadjet vereerd.

27 augustus 2021 - Egyptologen ontdekken 2300 jaar oude nederzetting.

In Alexandrië bij het Al-Shatby district is een 2300 jaar oude nederzetting ontdekt. Dit district was actief in de late Ptolmaeën tijd tot 4e eeuw na Christus. Ze hebben diverse waterputten gevonden alsook amuletten en een standbeeld van een onbekende keizer.

31 juli 2021 - Intacte fruitmanden ontdekt in de Abu Qir-baai.

In de Abu Qir-baai zijn intacte fruitmanden ontdekt, ze zijn ontdekt in het water in de oude stad Herakleion en stammen uit de 4e eeuw voor Christus.

plattegrond
Plattegrond van Abu Qir met de verzonken Herakleion, Canopis en Menouthis . Afbeelding gemaakt door Like Tears in Rain (Public Domain).

27 Juni 2021 - Stadsdistrict gevonden in Marea

De universiteit hebben een nieuw stadsdistrict ontdekt in de havenstad Marea. Deze stad werd gesticht tijdens de Grieks-Romeinse tijd en ligt bij het meer Mareothis bij de Fayoem. Het was in gebruik tussen de Grieks-Romeinse tijd, Byzantijnse tijd en Vroege Islamitische periode.

24 juni 2021 - Scheepswrak gevonden in de Abu Qir-baai.

Bij Abu Qir stond in de oudheid de havenstad Herakleion, na een aardbeving is het verzonken. Er is een intact scheepswrak ondekt en een Grieks begraafplaats. De scheepswrak stamt uit de Griek-Romeinse tijd en is van het type Grieks oorlogsschip.

19 juni 2021 - Handel in koper was levendig in de vroege ijzertijd

Het was onbekend waar koper vandaan werd gehaald tijdens de Derde Tussenperiode. Daarom analyseerden geleerden van de Tel Aviv universiteit en het Israel museum de bronzen grafgoederen uit de 21e, 22e en 25e dynastie. Na analyse bleek dat het koper komt de Arabah-regio, op de grens tussen Libanon en Israël.

18 juni 2021 - Boer ontdekt stèle

Boer ontdekt een stèle uit 600 v. Chr. uit de regering van Apries, 26e Dynastie, Late Tijd. Hij ontdekte de steen toen hij zijn land wou voorbereiden om te verbouwen. De zandstenen stèle is één van de vele grensstenen die voorbestemd waren voor campagnes in het oosten van Egypte.

Piramiden van Meroë
De piramiden van Meroë, Napata en el-Kurru. Afbeelding gemaakt door Laurent de Walick (CC-BY-2.0).

12 juni 2021 - Piramiden van Sudan dreigen onder het zand te worden begraven

Piramidevelden van Noeri, Napata en Meroë in Soedan dreigen onder het zand te worden begraven. Dit is slecht voor de stenen en het bouwwerk want het zand schuurt het kapot. Het zijn de grafmonumenten van de Nubische heersers en hun koninginnen (Kendrake) in de periode van 600 v. Chr. tot 1e eeuw na Christus.

30 mei 2021 - Egypte focust op opgravingen om toeristen te trekken om zo uit de pandemie te komen.

Egypte focust op opgravingen en musea om zo de toeristensector weer op gang te brengen zodat de economie weer op gang komt.

22 mei 2021 - Begraafplaats met tenminste 250 tombes ontdekt in Al-Hamidiyah vlakbij Sohag.

In Al-Hamidiyah, ten oosten van Sohag en 386 km van Caïro, zijn een reeks tombes gevonden. De oudsten stammen uit de overgangsperiode van het Oude Rijk naar de Eerste Tussentijd, zo'n 4200 jaar geleden. De jongsten stammen uit het Grieks-Romeinse tijd.

29 april 2021 - Mummie is een zwangere vrouw, geen mannelijke priester

Onderzoekers uit Polen, onderzochten een mummie waarvan werd gedacht dat het een mannelijke priester was. De mummie werd door een CT-scanner gehaald en eruit bleek dat het een zwangere vrouw was.

28 april 2021 - Tombes ontdekt in de Nijldelta uit de tijd van voor de farao's en in de hyksos periode.

In de Nijldelta hebben archeologen graven ontdekt uit de Maädi-periode (4000-3.500 v. Chr.), uit de Naqada III periode (3.200 - 3000 v. Chr) en uit de Tweede Tussentijd van Egypte (1650-1545 v.Chr.). Toen heersten de vorsten van vreemde landen in Egypte (de Hyksos).

9 april 2021 - Nieuwe stad ontdekt in Thebe

Zahi Hawass maakt bekend aan de pers dat er een nieuwe stad is herontdekt. Deze stad bevindt zich in Thebe, richting Medinet Habu bij de dodentempels van farao's. Het wordt genoemd een 'verloren gouden stad' uit de tijd van de farao's Achnaton, Nefertiti, Smenchkare, Toetanchamon, Ay en Horemheb. Ook wel de Amarna tijdperk genoemd, eind 18e dynastie, Nieuwe Rijk.

Kolossen van Memnon
De "kolossen van Memnon", deel van de dodentempel van Amenhotep III. Afbeelding gemaakt door Vyacheslav Argenberg (CC-BY-4.0).

20 maart 2021 - Vulkaanuitbarsting oorzaak verlating van stad

De oude Egyptenaren verlieten de stad Berenike aan de Rode Zee in verband met extreme droogte en tekort aan zoet water. De oorzaak zou zijn een vulkaanuitbarsting aan de andere kant van de wereld (Japan of Mexico).

5 maart 2021 - Zijn de piramiden van Gizeh uitgelijnd op de sterren?

Robert Bauval schreef een boek over de piramiden en de sterren in 1995. Dit artikel hoopt antwoord te geven over de voors en tegens van deze theorie.

sterrengoden
Diverse goden geassocieerd met sterrenbeelden, waaronder het sterrenbeeld Orion verpersoonlijkt door Osiris-Sah. Afbeelding gemaakt door Grebenkov (Publiek domein).

3 maart 2021 - Farao Achnaton en Koningin Nefertiti op foto

Fotograaf Bas Uterwijck poogt de gezichten van farao Amenhotep IV/Achnaton en koningin Nefertiti te digitaliseren dankzij artificiële intelligentie. Farao Achnaton en koningin Nefertiti leefden aan het einde van de 18e Dynastie van Egypte (Nieuwe Rijk), vereerden de Aton en luidde een korte periode in met een nieuwe stijl.

26 februari 2021 - Oudegyptische handleiding verhult details over mummificatie proces

Egyptologe Sofie Schiødt van de Universiteit van Kopenhagen, heeft nieuwe details ontdekt over het proces van het balsemen van mummies in het Oude Egypte. Ze deed onderzoek naar enkele ongepubliceerde documenten van de Calsberg Papyri in Denemarken.

ganzen
Ganzen uit het graf van Nefermaät en Atet, Meidum, Egypte. Afbeelding gemaakt door Djehouty (CC-BY-SA-4.0).

23 februari 2021 - Uitgestorven ganzen in een tombe.

In de tombe van Nefermaat en Atet te Medoem (Oude Rijk, regering van Snofroe), zijn de beroemde ganzen geschilderd. Uit analyse blijkt dat deze ganzen niet meer voorkomen in Egypte en uitgestorven zijn. Het betreffen drie soorten ganzen.

17 februari 2021 - Mummie verhult: farao is gestorven op het slachtveld

Recent is de schedel van farao Seqenenre Taa II (17e Dynastie, 2e Tussenperiode) geanalyseerd via een CT-scan. Hieruit blijkt de balsemers de wonden wilden verhullen. Het blijkt dat de farao was omsingeld door de aanvallers gewapend met dolken, bijlen en speren. Seqenenre Taa II was een farao uit de 17e Dynastie die vocht tegen de Hyksos . Zijn zoon Kamose onderging hetzelfde lot. Zijn tweede zoon Ahmose zou Egypte weer verenigen en een nieuwe tijd inluiden, het Nieuwe Rijk.

brood kneden
Terracotta figuur kneed brood, Louvre Frankrijk. Afbeelding gemaakt door Garry Todd (CC0-1.0).

16 februari 2021 - Hoe bakten de Egyptenaren broden?

Het maken van brood in het Oude Egypte is goed gedocumenteerd. Er zijn diverse broodvormen gevonden in tombes. Ondanks de rijke visuele documentatie is het proces en het recept van het maken van brood onbekend. Dr. Adeline Bats van universiteit van Sorbonne in Parijs deed hier promotie onderzoek naar door de iconografie te bestuderen.

13 februari 2021 - Oudst bekende bierbrouwerij gevonden in Abydos

Amerikaanse en Egyptische archeologen hebben een brouwerij opgegraven in Abydos en is 5000 jaar oud. De archeologen vonden acht eenheden (20 meter breedte en 2,5 meter wijd) waarin 40 aardewerken bassins waarin granen en water werden vermengt om bier te produceren. Dit bier was bedoeld voor rituelen en niet bedoeld om op te drinken.

4 februari 2021 – Veranderingen in het klimaat hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Oud-Egyptische beschaving.

Dit artikel hoopt antwoord te geven over de vraag waarom de menselijke maatschappij zo drastisch veranderde rond 5000 v. Chr. Waarom zijn we gestopt om te leven in kleine aantallen en zijn bij elkaar gekomen in steden en beschavingen?

3 februari 2021 – Ruïnes van een tempel ontdekt uit de tijd van de Ptolemaeën.

Archeologen hebben de resten van een tempel uit tijd van de Ptolemaeën, een Romeinse fort en een Koptische kerk gevonden in Aswan in zuidelijk Opper-Egypte. De tempel werd gestart tijdens na de dood van Alexander de Grote. De decoraties op de muren tonen een Romeinse Keizer voor een onduidelijke godheid.

tempel
Tempel van Osiris van Taposiris Magna. Afbeelding gemaakt door Roland Unger (CC BY-SA 3.0).

30 januari 2021 – Mummies met gouden tong gevonden in Taposiris Magna

Opgravingen in Taposiris Magna, ten westen van Alexandria, leverden slecht geconserveerde mummies op. De mummies komen uit de Grieks-Romeinse tijd van Egypte. De gouden tongen werden geplaatst in de monden van mummies, om te waarborgen dat de overledene kon spreken in de dodenwereld. De mummies liggen vlakbij de grote tempel van Osiris waar alleen nog de muren overeind staan.

19 januari 2021 – Dodentempel van Koningin Nearit gevonden en papyrusrol met het Dodenboek.

Nabij de piramide van koning Teti (6e Dynastie, Oude Rijk ) is de dodentempel gevonden van koningin Neith (ook wel Nearit geheten). De dodentempel heeft drie kamers waarin offers konden gegeven aan de koningin. Vlakbij de piramide vonden de archeologen een aantal schaften waarin de overblijfselen van mensen werden gevonden. Ze leefden rond de 18e en 19e dynastie van Egypte (Nieuwe Rijk), vermoedelijk vereerden ze farao Teti, die een eigen cultus had.

Klik hier om weer terug te gaan naar de nieuws pagina