Zoeken
Nieuws > Nieuws archief

Nieuws archief

Op deze pagina tref je nieuws uit mijn persoonlijk archief. De artikelen staan niet op chronologische volgorde.

1 december 2015 - Egyptische steen bevat oudste alfabet ter wereld

Ben Haring, egyptoloog, heeft op een steen de oudste alfabet ontdekt. Het begint dan niet met ABC maar met "h-r-h-m" of "halaham" (de r werd vaak voor de l geschreven). Gevonden in het graf van een officier uit de tijd van Thoetmoses III (15e eeuw voor Christus). Maar niet zeker is of dit daadwerkelijk tot deze tijd behoort of nieuwer is. Tot dusver komt de oudst bekende opsomming van tekens uit een inscriptie uit Ugarit.

19 maart 1999 - Het terug gevonden graf van Ramses' zonen

Artikel over het boek van Kent R. Weeks 'The lost Tomb' in de wetenschapsbijlage van de volkskrant. Het gaat over het graf KV (kings' valley) 5 in Thebe. In deze graftombe zijn de zonen van Ramses II begraven. Kent Weeks besluit in de jaren '70 om de graven in het dal der koningen in kaart te brengen. Zo stuitte hij ook op KV5. Deze tombe bevat meer dan honderdvijftig onderaardse kamers en gangen. Het was voor het laatst onderzocht in 1825.

Zonen van Ramses
Enkele zonen van Ramses II. Origineel van Richard Lepsius tussen 1848-1859. Afbeelding gemaakt door Alensha (Publiek domein).

Vermoedelijk 2002 - Nefertiti écht mooi

Amsterdam, vrijdag. De mooiste vrouw van de wereld zou ze zijn, zo vertellen ons de geschiedenisboeke. Nefertiti, de koningin uit Egypte, was adembenemend, met haar smalle onderkaak, geprononceerde jukbeenderen en hoge voorhoofd. Maar was ze dat ook echt?

Het antwoord lijkt nu geleverd door egyptologe dr. Joan Fletcher. Aan de hand van mummie die zij begin juni in het Dal der Koninginnnen in Luxor vond, en waarvan wordt gedacht dat het Nefertiti is, concludeerden wetenschappers een gezicht. Volgens Fletcher ligt er nu het bewijs: dit moét Nefertiti zijn en ze is mooi. De onthlling van het 3300 jaar oude gezicht is onderdeel van de raportage die 7 september door Discovery Channel wordt uigezonden.

18 november 2000 - Sterren wijzen naar het geheim van de farao.

Dr. Kate Spence baarde opzien in wetenschappelijke kringen. De datering van de grote piramide (van Cheops) kan veel nauwkeuriger worden bepaald, hiermee kan ook de regeerperiodes van de farao's uit het Oude Rijk beter worden bepaald.

Dit heeft te maken dat bij de bouw van de piramiden er goed werd gekeken wat de windrichtingen zijn. De ingang hoorde aan de noordkant te zitten. Hierbij werd gekeken naar de sterren om het noorden te bepalen. De poolster scheen zo'n 4000 jaar geleden niet aan het firmanent. Hierdoor werd gekeken naar Mizar, in de steel van de Grote Beer en Kochab in de pan van de Kleine beer om het noorden te bepalen.

November 1994, KIJK - De best geklede man van Egypte

Dit artikel verscheen in november 1994 in de Kijk. Het gaat over de kleding van Toetanchamon en een tentoonstelling in het RIjksmuseum van Oudheden in Leiden.

2000 - Graven naar de oudste Egyptische tempel

Dit artikel stond in archeologie magazine, nr 6 uit het jaar 2000. Het gaat over de tempel uit 3200 voor Christus (dus 5200 jaar geleden) in Tell Ibrahim Awad in de Nijldelta.

2001 - Achnatons opperpriester openbaart zijn geheimen aan Leidse archeologen.

Een artikel uit de archeologie magazine uit 2001 over de ontdekking van het graf van opperpriester Meryneith in Saqqara. Een priester van Aton in Memphis, maar ook hogepriester van Neith.

Zie dit ingescant PDF document: Hogepriester van Aton.

2000 - Achnaton en zijn tijd

Een artikel uit de archeologie magazine uit 2000. Het verhaalt over Achnaton en zijn nieuwe religie Aton, de zonneschijf. Over de nieuwe kunst.

Zie dit ingescant PDF document: Achnaton en zijn tijd.

Stele
Stele met Achnaton en Nefertiti. Afbeelding gemaakt door Miguel Hermoso Cuesta (CC BY-SA 4.0).

2002 - Nawamis bevestigen rijke geschiedenis van de Sinaï.

Een artikel dat eerder was verschenen in de archeologie magazine uit 2002. Het gaat over de Nawamis, ronde graven uit de 4000 voor Christus. Voor het eerst geconstateerd door Sir Flinders Petrie en later door Frans onderzoek in 1935 herbevestigd.

26 maart 2016 -Toetanchamon, backstage.

Artikel verschenen in de Sir Edmund editie van de Volkskrant. Over de verborgen kamers in het beroemde graf van Toetanchamon. Helaas was dit artikel niet online te verkrijgen of naar te linken vandaar dat het ingescant is.

Zie dit ingescant PDF document: Toetanchamon, backstage.

Klik hier om weer terug te gaan naar de nieuws pagina