Over Mij
Een pagina speciaal gewijdt aan de auteur van de website. Over zijn relatie met het oude Egypte. Verdere informatie over boeken over het oude Egypte, de ontdekking van hiërogliefen en de aanbevolen podcast.

Nefertari wordt geleid door Horus zoon van Isis (Her-sa-aset). Hij noemt haar de grote koninklijke vrouw en de heerseres van de twee landen. Afbeelding gemaakt door kairoinfo4u (CC BY-NC-SA 2.0) .
Koens' relatie met het oude Egypte
Het oude Egypte neemt een grote rol in mijn leven in. Hoe het allemaal begonnen is weet ik niet meer. Als klein kind tekende ik piramiden bij mijn opa, eind jaren 80. Ik tekende deze na van het stripboek Astérix en Cleopatra. Ik heb vaak het stripalbum geleend, ik kon nog niet zo goed lezen en heb toen vaak de plaatjes bekeken. Toen ik kon lezen vond ik het een grappig verhaaltje. Echter de beeldtekens van de voorkant van het stripalbum waren magisch en mysterieus. Later heb ik de film gezien uit 1968.
Van zakgeld gespaard kocht ik mijn eerste grote boek over Egypte: Alberto Siliotti, “Egypte, Tempels, Mensen en Goden”. Het is een algemeen boek over het Oude Egypte, over diverse plaatsen, over de geschiedenis van de egyptologie en vooral heel veel afbeeldingen.
Niet veel jaren later kocht ik bij "De Slechte" (boekenhandel in Amsterdam) een enorm groot boekwerk over het Oude Egypte: Regine Schulz en Matthias Seidel, “Egypte, Het land van de farao’s”
Mijn moeder heeft mij wel eens meegenomen naar het Allard Pierson museum in Amsterdam en het Rijksmuseum van Leiden. In groep 8 van de basisschool maakte ik een werkstuk erover. Op de middelbare school maakte ik tijdens handarbeid een kistje wat op een sarcofaag lijkt, geïnspireerd op grafmeubilair van Toetanchamon. Ik maakte een schilderij van koningin Nefertari (vrouw van Ramses II), dat uit een boek kwam over haar graf in het Dal der Koninginnen.
Van "tante" Marie kreeg ik een papyrus cadeau voor mijn verjaardag. Het is farao Ramses II die een offer geeft in de vorm van waarheid (Ma-at) aan de god Amon-Re. Ik heb het ingelijst en het hangt in de woonkamer.

Ramses II offert aan de god Amon-Re. Afbeelding gemaakt door Koen van der Ahé.
Bij de bibliotheek in het dorp, las ik alles over het Oude Egypte, geschiedenis, archeologie en esoterie. Ik ontdekte in huis de Oosterhoeks encyclopedie uit de jaren '60. Ik las deze door en kwam bij de 'h' van hiërogliefen. Ik zag daar een korte uitleg van de werking van het schrift (klanktekens, determinatieven etc.) en ook een aantal tekens met betekenis erachter.
In de loop der tijd ben ik boeken gaan verzamelen. Kranten artikelen uitknippen en verzamelen. Deze zijn te zien onder de nieuws archief pagina.

De hiërogliefen die hielpen bij ontcijferen van de koningsnamen Chafra (Chephren) en Menkaoera (Mykerinos) de bouwers van piramiden in Gizeh..
De eerste paar tekens (re (zon), iah (maan), djoe (berg), hat (voorzijde), per (huis), men (bordspel) hielpen mij om mijn eerste namen te ontcijferen zoals Chafre en Menkaoera. Ik wist al dat "re" (zon) en "men" (bordspel) voorstelde. Daarna wist ik dus "f" (gehoornde slang) en "cha" (horizon), "kaoe" bleef nog een mysterie. Zo begon ik met ontcijferen van hiërogliefen.
Wikipedia
Ik heb een tijdje op Wikipedia (2004 t/m 2018) mijn bijdrage geleverd door diverse teksten te schrijven onder de pseudoniem "Oesermaatra0069". Op Wikipedia heb ik het portaal:Egyptologie weten te onderhouden, sjablonen aanmaken, artikelen vertalen uit het Engels of Duits en hiërogliefen als verduidelijking toe te voegen. Ook heb ik meegedaan aan een actie voor de gendergap, dus om een aantal artikelen over vrouwen uit het Oude Egypte te schrijven.
Eind 2017 en 2018, kreeg ik wat negatieve reacties over geschreven artikelen. Dit haalde het plezier van het schrijven voor Wikipedia. Bovendien was de Wikipedia in 2004 een heel ander platform dan in 2018. Ik kreeg nooit eens een compliment van de energie die ik erin had gestoken. Een ander negatief aspect vond ik dat de hiërogliefen op Wikipedia slecht te lezen waren in de mobiele weergave.
Musea
Ik heb nog diverse musea bezocht wat met de oudheid te maken heeft. Zoals het archeologisch museum in Haarlem, Allard Pierson museum in Amsterdam, diverse keren naar het Rijksmuseum van Oudheiden, British Museum in Londen, Museum het Valkenhof te Nijmegen. In 2019 was er een tentoonstelling over Napata en Meroë (huidig Soedan) in het Drents Museum te Assen.
Boeken
In de loop der tijd heb ik wat boeken gekocht over het Oude Egypte, onderstaande lijst gesorteerd op onderwerp.
Algemeen
- Wendy Boase, “Volkeren Toen en Nu, De Oude Egyptenaren”, Deltos Elsevier 1977
- C.W. Ceram, “Goden, Graven en Geleerden, Roman van de archeologie”, Elsevier Amsterdam 1981
- Alberto Siliotti, “Egypte, Tempels, Mensen en Goden”, Zuid Boekproducties 1994
- Regine Schulz en Matthias Seidel, “Egypte, Het land van de farao’s”, Könemann, 1998
- Hans Schoens & Huub Pragt, “Rijk der Farao’s Opper-Nubië, Van Naga tot Aboe Oda”, 2015
Esoterie
- Robert Bauval, “De Geheime Kamer, Speurtocht naar de zaal der archieven”, Tirion 1999
- Wim Zitman, “Het Horus Enigma, Ontdekking van de tijd in het oude Egypte”, Walburg Pers 2009
- Wim Zitman, “Van Egypte naar Atlantis, de boven en onderwereld van Osiris”, Walburg Pers 2013
Leesboeken
- Wilbur Smith, “De Elfde Plaag”, De boekerij, 2007
- Barbara M. Veenman, “Het Briesende Nijlpaard, Hofkroniek van de Bevrijders van Egypte”, Uitgeverij conserve, 2008
- Lincoln Child, “De Vloek, wat had eeuwig moeten rusten?”, Meulenhoff Boeken, 2013
- Alaa Al Aswani, “Over Egypte, Reflecties op het ontstaan van de revolutie”, De Geus 2011
Over hiërogliefen"
- Karl-Theodor Zauzich, “Discovering Egyptian Hieroglyphs, A Practical Guide”, Thames & Hudson, 1992.
- Maria Carmela Betrò, “Hiërogliefen, de beeldtaal van het oude Egypte”, Tirion 1995
- Lesley & Roy Adkins, “Egypte Ontraadseld, De bezeten archeoloog Champollion en zijn speurtocht naar de betekenis van hiërogliefen”, Kosmos-Z&K Uitgevers, 2000
- Bridget McDermott, “Egyptische hiërogliefen, het ontcijferen van de mysterieuze taal van de farao’s”, Libero, 2004
- Mark Collier & Bill Manley, “Hiërogliefen ontcijferen en lezen, een stap-voor-stap leerboek voor zelfstudie”, Bulaaq, 2011
Over mythologie
- Maria Vlaar, “De Schepping, Verhalen over het begin uit alle windstreken”, Bezige Bij, 1997
- Richard H. Wilkinson, “The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt”, Thames & Hudson, 2003
- Bojana Mojsov, “Osiris, Death and Afterlive of a God”, Blackwell Publishing, 2005
- Joyce Tyldesley, “The Penguin Book of Myth’s & Legends of Ancient Egypt”, Penguin Books 2011
- M.A. Geru, B. van der Meer, “Het Egyptisch dodenboek”, Uitgevery Ankh-Hermes, 1994
Over de geschiedenis
- Manetho, “History of Ancient Egypt and Other Works”, Translated by W.G. Waddell, Loeb Classical Library 350, Harvard University Press, 1940. Prof D.r H. Volkmann “Cleopatra, politiek en propaganda in de oudheid”, 1959
- George Rainbird, “Toetanchamon”, vertaling door Drs. Heleen Boelen, 1963
- K.S.B. Ryholt, “The Political Situation in Egypt During the Second Intermediate Period c. 1800-1550 B.C.”, The Carsten Niebuhr Institute (CBI) of Near Eastern Studies University of Copenhagen, 1997
- Richard H. Wilkinson, “The Complete Tempels of Ancient Egypt”, Thames & Hudson, 2000
- Toby Wilkinson, “Genesis of the Pharaohs, Dramatic New Discoveries that rewrite the origins of Ancient Egypt”, Thames & Hudson, 2003
- Nicolas Reeves, “Toetanchamon, de koning, het graf, de schatten”, Thames and Hudson, 2003
- Aidan Dodson & Dyan Hilton, “The Complete Royal Families of Ancient Egypt”, Thames & Hudson, 2010
- David O’Connor, “Abydos, Egypt’s First Pharaohs and the Cult of Osiris”, Thames & Hudson, 2011
- Aidan Dodson, “The Royal Tombs of Ancient Egypt”, Pen and Sword Books Ltd, 2016
Stripboeken
- R. Goscinny & A. Underzo, “Asterix en Cleopatra”, Dargaud 1968
- Rafael Morales & Jacques Martin, “De Reizen van Alex, Egypte (2)”, Casterman 2003
- Isabelle Dethan, “In het land van Horus” (serie), Arboris, 2004
- Lucien de Gieter, “Papyrus” (serie), Dupuis 1974-2015
Websites
De volgende websites kan ik aanbevelen om te lezen en te bekijken.
- Francesco Raffaele, “Late Dynastic and Early Dynastic Egypt”, 2000-2018. Een uitgebreide Italiaans-Engelse website over de volgorde van heersers vanaf “Dynastie 0” (Laat Naqada III periode) en de 1e t/m 3e dynastie.
- Peter Lundstöm, “Pharaoh.se, The names of de pharaohs”, 2011-heden. Een website over de farao’s en hun namen en de diverse bronnen uit de oudheid.
- Michelle Hilling, “Archaeologica”, 1998-heden. Een website met al het nieuws over opgravingen en ontdekkingen in de wereld.
Podcast
De volgende podcast kan ik zeer zeker aanbevelen.
- Dominic Perry, The History of Ancient Egypt podcast, een podcast over het oude Egypte vanaf het vroege dynastische periode tot aan het Romeinse rijk. Op dit moment van schrijven is hij aanbeland bij Toetanchamon.