Zoeken
Geografie > Egypte en het buitenland

Egypte en het buitenland

overwonnen aziaat
Een overwonnen Aziaat uit het Metropolian Museum, New York, USA. Afbeelding gemaakt door Keith Schengili-Roberts (CC-BY-SA-2.5).

Al vroeg in de Egyptische oudheid waren er al handelscontacten met diverse volkeren. Zoals Byblos in Libanon voor hout. Deze zijn bekend van wanden op paleizen, graven of tempels.

Libië

Links van Egypte bestond uit woestijnen en oases. Dit was het gebied van de Libiërs. Ze werden beschouwd als vijanden van Egypte. Libië was een plek waar een gewone Egyptenaar niets te zoeken had, een land van geesten. Het land werd Tjechenoe genoemd, naar een Berber-volk. Er was ook een deel dat heette Ta-Tjameh oftewel zuidelijk Libië.

Libië bestond uit diverse Berber volkeren. De oudst bekende is de Techenoe. Zij zijn bekend sinds de Protodynastieke periode tot midden Nieuwe Rijk. Een ander volk is de Meshwesh, ook wel Mesjawasja, afgekort tot Ma. Men vermoed dat dit de nakomelingen zijn van de Techenoe. Hun nakomelingen regeerden Egypte in de Derde Tussenperiode. Een derde Berbervolk is de Reboe of Leboe. Naar hen werd het land Libië genoemd van het Grieks Libye.

Sudan

Onder Egypte ligt huidig Sudan ook wel Nubië. Net zoals Egypte bestaat uit een Neder- en een Opper- gedeelte waar de Nijl door heen stroomt. Dit werd genoemd: Wawat (Neder-Nubië) en Koesj of Kasj (Opper-Nubië). Het land werd opgedeeld in cataracten.

De Nubiërs werden ook wel Nehesyoe genoemd. Volkeren uit Wawat werden Wawatyoe genoemd, volkeren uit Koesj, Kasjoe. De Medjay was een volk waar de Egyptenaren goede betrekkingen mee hadden. Ze werden ingezet in het leger of als lijfwacht. Ten tijde van het Nieuwe Rijk stond Medjay voor politie.

In Nubië kwamen diverse handelsstromen uit Afrika bijeen. Belangrijkste handelsgoederen waren goud, wierook, ivoor, ebbenhout, huiden van leeuwpaarden en boogschutters. Daarom werd het land ook Ta-Sety genoemd of "Land van de Boogschutters" maar ook Ta-Nehesy, land der Nubiërs.

Het land Poent

De Egyptenaren van het Oude Rijk, Middenrijk en Nieuwe RIjk hadden handelsexpedities met Poent. Een nog niet geïdentificeerd land, maar vermoedelijk lag het in Somaliland, Djibouti, Somalië, ten noorden van Ethiopië of Eritrea. Men handelde in goud, ivoor, wilde dieren, aromatische kruiden, arabische gom, bomen, apen.

Israel

Israël bestond ten tijde van het Oude Egypte uit stadstaten. Egypte domineerde het land ten tijde van het Nieuwe Rijk tot en met de Late Tijd. De inwoners werden genoemd Sjasoe. Er zijn enkele steden bekend: "Aoesjamem" (Jeruzalem) en "Gadjaoe" (Gaza). De naam Israël is bekend van een stèle van farao Merneptah uit de 19e dynastie.

Andere landen

Het Oude Egypte had ook contacten met de volgende volkeren:

Bronnen